Orzechy włoskie zwiększają liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym
27 lipca 2017, 12:23Jedzenie orzechów włoskich może zwiększać liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Prebiotyk z żurawiny
11 lipca 2017, 11:54Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.
Mikrosześciany do przeciwnowotworowych zadań specjalnych
30 czerwca 2017, 05:28Na Uniwersytecie Alabamy w Birmingham i w Centrum Nauk o Zdrowiu Teksańskiego Uniwersytetu Technicznego powstały mikrosześciany, które mogą "zasysać" hydrofobowe leki przeciwnowotworowe i dostarczać je do komórek rakowych.
Probiotyki zwiększają przeżywalność pszczół stykających się z pestycydami
20 czerwca 2017, 05:38Probiotyki mogą zwiększać przeżywalność pszczół miodnych wystawionych na oddziaływanie pestycydów.
Kwas foliowy na wyższą inteligencję emocjonalną
10 maja 2017, 06:00Kobiety zażywające kwas foliowy przez całą ciążę sprzyjają przyszłemu rozwojowi psychologicznemu swoich dzieci, w tym wyższej inteligencji emocjonalnej.
Sprej z cytrynianiem sodu sposobem na (na razie czasowe) przywrócenie węchu
10 kwietnia 2017, 10:34Cytrynian trójsodowy może czasowo przywracać powonienie.
Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.
Zmieniają układ odpornościowy, by odwrócić paraliż
4 kwietnia 2017, 05:28Naukowcy opracowali eksperymentalną metodę "naprawy" układu odpornościowego, który atakuje osłonkę mielinową aksonów. Dzięki temu sparaliżowane myszy mogły się znowu poruszać. Niewykluczone, że technika ta zostanie kiedyś wykorzystana do terapii ludzkich chorób autoimmunologicznych, np. stwardnienia rozsianego (SR) czy cukrzycy typu 1.
Nowa metoda "łatania" głowy
13 marca 2017, 13:43Za pomocą specjalnego materiału ze zmodyfikowanymi komórkami naukowcy zreperowali otwór w czaszce myszy. Daje to nadzieję pacjentom z ciężkimi urazami głowy czy nowotworami czaszki, w tym twarzoczaszki.
Palenie z 'trzeciej ręki' wpływa na wagę i układ krwiotwórczy
3 lutego 2017, 13:14Toksyny z dymu papierosowego, które osadziły się na różnych powierzchniach (ang. thirdhand smoking), wpływają na wagę i rozwój komórek krwi u myszy.